Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 28/09/2021
Παριανό πρωτοφούρνι

ΠΑΡΙΑΝΟ ΠΡΩΤΟΦΟΥΡΝΙ

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 πρέζα αλάτι

300 γρ. νερό (χλιαρό)

2 κ.σ. σουσάμι

2 κ.σ. σπόρους γλυκάνισο

2 φλ. μαύρο σταφύλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ζάχαρη

½ φλ. πετιμέζι

Για το σερβίρισμα

ρόφημα γάλακτος βανίλια protein ARLA

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το γλυκό με πετιμέζι, βάζουμε πρώτα το αλεύρι με τη μαγιά και το γλυκάνισο σε μπολ και τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε το αλάτι σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Το προσθέτουμε σιγά σιγά στο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να μοιάζει σε υφή σαν τη ζύμη του ψωμιού, απαλή και εύπλαστη ζύμη.

Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και  στη συνέχεια τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Αν την αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να διπλασιαστεί.

Λαδώνουμε ένα μικρό τετράγωνο ταψάκι 25-30 εκ. και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Με τα δάχτυλα την ανοίγουμε απλώνοντάς την. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και χρησιμοποιώντας πάλι τα δάχτυλά μας κάνουμε λακκούβες στη ζύμη. Αραδιάζουμε τα σταφύλια σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και πατάμε ελαφρά να μπούνε μέσα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε για περίπου 30΄-40′ σε ζεστό σημείο  να ανέβει το πρωτοφούρνι (να ξαναφουσκώσει). Αφού φουσκώσει, το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσει. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το περιχύνουμε με το πετιμέζι.

Σερβίρουμε με το ρόφημα γάλακτος.

https://www.argiro.gr/recipe/pariano-protofourni-me-petimezi/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ