Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 05/10/2021
Ραβανί Νάξου

ΡΑΒΑΝΙ ΝΑΞΟΥ 

 

ΥΛΙΚΑ

1 φλ. ζάχαρη

6 αυγά

1 βανίλια

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 φλ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό

½ φλ. γάλα

ξύσμα λεμονιού

καρύδα τριμμένη για το τελείωμα

 

Για το σιρόπι

2 κ.σ. βούτυρο LURPAK

2½ φλ. νερό

2 φλ. ζάχαρη

λίγο χυμό από λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μοναδικό κατακίτρινο ραβανί παραδοσιακό της γιαγιάς από τη Νάξο,

συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει τελείως.

Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.

Αφήνουμε  να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.

Για το κέικ ραβανί, χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄).

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μείγμα.

Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί νο.32 και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 55΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα για 45΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.

Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως. 

https://www.argiro.gr/recipe/paradosiako-ravani-naksou/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ