Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 12/10/2021
Στριφτάρια Αιγαίου | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 12/10/2021

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

500 γρ. αλευρι Γ.Ο.Χ.

300 γρ. νερό

1 κ.σ. ξίδι

⅓ φλ. ούζο

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

Για την επάλειψη

1 αυγό

⅓ φλ. γάλα

ελαιόλαδο

2 κ.σ. μαύρο σουσάμι

Για τη γέμιση

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

2 καρότα χοντροτριμμένα

2 κολοκύθια χοντροτριμμένα

4 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε φέτες

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού KALAMATA PAPADIMITRIOU

350 γρ. φέτα σε χοντρά τρίμματα

350 γρ. mix τριμμένων τυριών pasta & gratinar ARLA

2 φωλιές φιδέ ψιλό

λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το φύλλο

Για την τηγανητή τυροκουλούρα με φέτα, ρίχνουμε πρώτα το αλεύρι σε μπολ, κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός απ’ το νερό. Αρχίζουμε να προσθέτουμε νερό όσο ζυμώνουμε. Δεν το ρίχνουμε μεμιάς γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Όταν πια το ζυμάρι μαζεύεται σε μπάλα και δεν κολλάει στα χέρια, το βάζουμε σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 30΄.

Για την επάλειψη

Φτιάχνουμε πρώτα το άλειμμα για την πίτα με λαχανικά (στριφτάρια). Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε με πιρούνι και τα αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη γέμιση 

Ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4′. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, κολοκύθι, καρότο, πιπεριά, την κρέμαβαλσαμικούκαι αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, να πιούν  τα υγρά τους για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το δυόσμο, το φιδέ σπασμένο και ανακατεύουμε να τραβήξει τα υγρά της γέμισης. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως. 

Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μπολ. 

Ανοίγουμε τα φύλλα. Πιάνουμε ένα φύλλο με λαδωμένα χέρια και ελαφρά το τραβάμε να τεντώσει. Το ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι. 

Γεμίζουμε πεταχτά με γέμιση την επιφάνεια και πασπαλίζουμε πεταχτά, με λίγο τυρί. Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό -μπαστούνι και στρίβουμε ταυτόχρονα το στριφτάρι. Το τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδωμένη λαμαρίνα. 

Όμοια φτιάχνουμε και τα 6 στριφτάρια.

Αφού τα τοποθετήσουμε όλα στο ταψί, στην σειρά πλάι-πλάι, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι. Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Στα πεταχτά με τα δάχτυλα, ραντίζουμε και με λίγες σταγόνες νερό.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στατιστικά αντιστάσεις στους 180 βαθμούς C στην κάτω σχάρα για περίπου 45′ να ροδίσουν τα στριφτάρια. 

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160  βαθμούς C στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν καλά. 

Αφήνουμε τα στριφτάρια να κρυώσουν για 10′ και να τραβήξουν τα υγρά τους. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. 

https://www.argiro.gr/recipe/pita-me-lachanika-striftaria/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ