Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 22/10/2021
Χοιρινός λαιμός με πορτοκάλι στον φούρνο

ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΛΑΙΜΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

 

ΥΛΙΚΑ

2½ κιλά χοιρινό λαιμό

2 κλαδάκια δενδρολίβανο

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

αλάτι

πιπέρι

Για το γλάσο

1½ κ.σ. βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι KALAMATA PAPADIMITRIOU

1 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

½ φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι

1 μικρή φλούδα πορτοκαλιού (το πορτοκαλί μόνο)

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλατοπιπερώνουμε καλά τον χοιρινό λαιμό, βάζουμε πάνω. Φροντίζουμε το λιπαρό μέρος να είναι από πάνω ώστε να λαδώσει το υπόλοιπο κρέας.

Βάζουμε το κρέας σε σχάρα πάνω σε ταψί και ψήνουμε για 30΄στους 220 °C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄επιπλέον.Γλασάρουμε με πινέλο το χοιρινό κάθε 15΄, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου για 15΄και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε το ζουμερό χοιρινό.

Για το γλάσο με πορτοκάλι

Ζεσταίνουμε το βούτυρο να ξανθύνει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε ανακατεύοντας να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το γλάσο και σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου για 15-20΄και να γίνει σαν μέλι η υφή του.

Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Αλείφουμε το χοιρινό με το κρύο γλάσο.

https://www.argiro.gr/recipe/choirinos-laimos-me-portokali-sto-fourno/

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ