Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 25/10/2021
Μπακαλιάρος με καρυδοσκορδαλιά | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 25/10/2021

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακαλιάρο

480 γρ. μπακαλιάρος ρολό φιλέτο PESCANOVA

1 φλ. αλεύρι χωριάτικο

1 φλ. καλαμποκάλευρο

αλάτι

ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

 

Για την καρυδοσκορδαλιά

250 γρ. ψωμί (χωρίς κόρα)

½ φλ. καρυδόψιχα

½ φλ. αμυγδαλόψιχα

3-4 σκελίδες σκόρδο

¼ φλ. ξίδι

1 φλ. απαλό ελαιόλαδο

αλάτι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την καρυδοσκορδαλιά

Ζεσταίνουμε πρώτα λίγο νερό και ρίχνουμε μέσα την αμυγδαλόψιχα να μουλιάσει. Την αφήνουμε έτσι για 1 ώρα και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.Παίρνουμε τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί και τις βάζουμε σε νερό (με βάρος από πάνω) για να μουσκέψει καλά. Το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μίξερ για να το αλέσουμε.Προσθέτουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα σκόρδα, για να πολτοποιηθούν καλά. Για να γίνει αλοιφή η σκορδαλιά, χρειάζεται πολύ καλή πολτοποίηση όλων των υλικών. Προσθέτουμε το ξίδι και το απαλό ελαιόλαδο με ροή κλωστής. Αν δεν σας αρέσει παχύ το μείγμα, αραιώστε το με λίγο νερό. Αλατίζουμε κατά βούληση στο τέλος και ελέγχουμε το ξύδι, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα.

Η παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί μπορεί να γίνει στο μπλέντερ ή στο γουδί. Γίνεται σκορδαλιά με καρύδια ή σκορδαλιά με μίξη ξηρών καρπών. Τα καρύδια δε θέλουν μούλιασμα γιατί πολτοποιούνται πολύ εύκολα. Η αμυγδαλόψιχα όμως πρέπει να μουλιάσει σε ζεστό νερό για μία ώρα ώστε να πολτοποιηθεί σωστά το αμύγδαλο και να γίνει παραδοσιακή σκορδαλιά αλοιφή. Επιλέξτε ξηρούς καρπούς καλής ποιότητας. Αν “ταγγίζουν” οι ξηροί καρποί, αυτή τη γεύση θα σας αφήσουν και στη σκορδαλιά.Η σκορδαλιά διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένη. Διατηρείται για αρκετές ημέρες και μάλιστα όσο μένει στο ψυγείο, τόσο πιο δυνατή γίνεται η αψάδα του σκόρδου. Αν μετά από μερικές ημέρες η σκορδαλιά σας είναι πολύ δυνατή σε σκόρδο, προσθέστε ελαιόλαδο για να γλυκάνει και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.

Για τον μπακαλιάρο

Σε μια μπασίνα αναμιγνύουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι. Στεγνώνουμε καλά τον μπακαλιάρο και περνάμε τα φιλέτα από το μείγμα αλεύρων. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.

https://www.argiro.gr/recipe/skordalia-me-psomi-karudia-kai-amugdala/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ