Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 01/11/2021
Νηστίσιμη σπανακόπιτα | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 01/11/2021

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο χωριάτικα φύλλα

2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο) 

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι πλυμμένο & στραγγισμένο  

180 γρ. φυτικό λευκό τυρί ESTI

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος

1 ματσάκι μυρώνια

1 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. σιμιγδάλι

λίγο νερό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό. Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι, το φυτικό λευκό τυρί και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό, ό,τι έχετε). Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το καθένα χωριστά. Στρώνουμε το 4ο φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.  Εναλλακτικά κάνουμε την πίτα μας σε ρολό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180 °C για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

https://www.argiro.gr/recipe/nistisimi-spanakopita/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ