Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 08/11/2021
Γαύρος μαρινάτος με φάβα

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΜΕ ΦΑΒΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γαύρο

150 γρ. αλάτι χοντρό

700 ml ξίδι από κρασί

200 γρ. φάβα λεμόνι IFANTIS

3 σκ. σκόρδο

1 καυτερή πιπερίτσα

1 κ.σ. πολύχρωμα πιπέρια χοντροσπασμένα

φρέσκια ρίγανη

φρέσκο θυμάρι

ηλιέλαιο όσο χρειαστεί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη συνταγή γαύρος μαρινάτος, ξεκινάμε με τα ψάρια.

Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια

  • Τραβάμε το κεφάλι από τον γαύρο με μια κίνηση και αφαιρούμε μαζί και τα εντόσθια.
  • Πλένουμε και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε σειρά-σειρά μια στρώση γαύρο, πασπαλίζουμε αλάτι και ξανά γαύρο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Στο τέλοςπεριχύνουμε το γαύρο με το ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά. 
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 8 ώρες στον πάγκο της κουζίνας σε δροσερό σημείο.
  • Αποφεύγω να βάλω το γαύρο με το ξύδι στο ψυγείο γιατί δεν μαρινάρεται σωστά.
  • Όταν περάσουν οι 8 ώρες, πιάνουμε ένα ένα γαύρο και με τα δάχτυλα ανοίγουμε το ψάρι πεταλούδα.
  • Δηλαδή χωρίζουνε τα δυο φιλέτα φροντίζοντας να κρατηθούν ενωμένα.
  • Τραβάμε και αφαιρούμε το κόκκαλο του ψαριού για τη συνταγηγαυροςμαρινατος.
  • Φεύγει πολύ εύκολα, αφού ο γαύρος μαρινάτος έχει ψηθεί στο αλάτι και το ξύδι και έχει μαλακώσει σωστά.
  • Βάζουμε τα ενωμένα φιλέτα γαύρου μαρινάτου σε ένα γυάλινο κατά προτίμηση μπολ, σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.
  • Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.
  • Αφού στρώσουμε όλα τα φιλέτα γαύρου, περιχύνουμε με ηλιέλαιο φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα φιλέτα γαύρου.
  • Σκεπάζουμε και διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.

Σερβίρουμε με την φάβα λεμόνι.

 

https://www.argiro.gr/recipe/gauros-marinatos/

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ