ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΜΕ ΦΑΒΑ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαύρο
150 γρ. αλάτι χοντρό
700 ml ξίδι από κρασί
200 γρ. φάβα λεμόνι IFANTIS
3 σκ. σκόρδο
1 καυτερή πιπερίτσα
1 κ.σ. πολύχρωμα πιπέρια χοντροσπασμένα
φρέσκια ρίγανη
φρέσκο θυμάρι
ηλιέλαιο όσο χρειαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη συνταγή γαύρος μαρινάτος, ξεκινάμε με τα ψάρια.
Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια
- Τραβάμε το κεφάλι από τον γαύρο με μια κίνηση και αφαιρούμε μαζί και τα εντόσθια.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε σειρά-σειρά μια στρώση γαύρο, πασπαλίζουμε αλάτι και ξανά γαύρο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Στο τέλοςπεριχύνουμε το γαύρο με το ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 8 ώρες στον πάγκο της κουζίνας σε δροσερό σημείο.
- Αποφεύγω να βάλω το γαύρο με το ξύδι στο ψυγείο γιατί δεν μαρινάρεται σωστά.
- Όταν περάσουν οι 8 ώρες, πιάνουμε ένα ένα γαύρο και με τα δάχτυλα ανοίγουμε το ψάρι πεταλούδα.
- Δηλαδή χωρίζουνε τα δυο φιλέτα φροντίζοντας να κρατηθούν ενωμένα.
- Τραβάμε και αφαιρούμε το κόκκαλο του ψαριού για τη συνταγηγαυροςμαρινατος.
- Φεύγει πολύ εύκολα, αφού ο γαύρος μαρινάτος έχει ψηθεί στο αλάτι και το ξύδι και έχει μαλακώσει σωστά.
- Βάζουμε τα ενωμένα φιλέτα γαύρου μαρινάτου σε ένα γυάλινο κατά προτίμηση μπολ, σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.
- Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.
- Αφού στρώσουμε όλα τα φιλέτα γαύρου, περιχύνουμε με ηλιέλαιο φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα φιλέτα γαύρου.
- Σκεπάζουμε και διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.
Σερβίρουμε με την φάβα λεμόνι.
https://www.argiro.gr/recipe/gauros-marinatos/