Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 09/11/2021
Χιώτικη μανταρινόπιτα

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλα κρούστας

500 γρ. επιδόρπιο γάλακτος protein ARLA

250 γρ. ηλιέλαιο

250 γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 3 χιώτικα μανταρίνια

20 γρ. (1 φάκελο) μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

5 αυγά χτυπημένα

 

Για το σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

ξύσμα & χυμό από 2 μανταρίνια χιώτικα 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μανταρινόπιτα με φύλλο κρούστας, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15′.

Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και το επιδόρπιο γάλακτος. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό πλέον φύλλο και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα, ώστε να ξεχωρίσει κομμάτι κομμάτι. Το προσθέτουμε στα υγρά υλικά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά υλικά. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 45×27 εκ. και αδειάζουμε τη μανταρινόπιτα. Πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ σε θερμοκρασία δωματίου.

Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, ή στους 160 βαθμούς °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Σιροπιάζουμε τη ζεστή μανταρινόπιτα με το κρύο σιρόπι.

 

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή μανταρινόπιτα. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή.

Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη, με μια μπάλα παγωτό

https://www.argiro.gr/recipe/xiotiki-mantarinopita/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ