Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 11/11/2021
Κέικ πραλίνας

ΚΕΪΚ ΠΡΑΛΙΝΑΣ   

 

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι βανίλιας

4 μεγάλα αυγά

220 γρ. ζάχαρη

220 γρ. βούτυρο LURPAK (μαλακό)

220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. υγρή βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα πραλίνα

250 γρ. βούτυρο LURPAK (σε θερμοκρασία δωματίου)

250 γρ. άχνη ζάχαρη

125 γρ. κακάο

400 γρ. πραλίνα

200 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κ.γ. υγρή βανίλια

1 πρέζα αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 170°C στις αντιστάσεις.

Βουτυρώνουμε 2 φόρμες 20 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.

Από την ώρα που θα ενωθούν τα υλικά σταματάμε το χτύπημα.

Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ το μείγμα.

Το μείγμα για το κέικ με πρέπει να πέφτει εύκολα από το κουτάλι.

Ισομοιράζουμε το μείγμα στις δυο έτοιμες φόρμες κέικ  και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25′.

Προσοχή! Για να ψηθεί ωραία το κέικ δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

Όταν ροδίσουν και ξεκολλήσουν γύρω-γύρω από τη φόρμα του κέικ είναι έτοιμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά στη φόρμα τους.

Με μαχαίρι ξεκολλάμε γύρω-γύρω από τα τοιχώματα.

Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Τα κόβουμε στη μέση οριζόντια, δημιουργώντας 4 φέτες παντεσπάνι.

Αλείφουμε στρώση κρέμα – πραλίνα κάθε παντεσπάνι και αλείφουμε γύρω γύρω την τούρτα.

Για την κρέμα πραλίνα σοκολάτας

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με την άχνη και το κακάο σε χαμηλή ταχύτητα.Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την πραλίνα και δυναμώνουμε το μίξερ.

Χτυπάμε για 2′, προσθέτουμε την κρέμα από 150 -200 γρ. (ανάλογα πόσο αραιή ή σφιχτή τη θέλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ μέχρι να γίνει λεία η κρέμα και να είναι αφράτη.

https://www.argiro.gr/recipe/keik-me-merenda/

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ