Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 22/11/2021
Χειμερινός μουσακάς με ρύζι | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 22/11/2021

ΥΛΙΚΑ

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο

2 καρότα τριμμένα

800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 δαφνόφυλλο

⅓ φλ. κονιάκ

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ρύζι μανιταριών

2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο

300 γρ. ασπρομανίταρα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φλ. ρύζι για πιλάφι

4 φλ. ζωμός κότας

500 γρ. σπανάκι ζεματισμένο

λίγη σοταρισμένη κολοκύθα

Για την εύκολη μπεσαμέλ

1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου

6 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. βούτυρο

200 γρ. mozzarella ARLA

2 αυγά

2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

αλάτι

πιπέρι

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μουσακά με ρύζι μανιταριών

Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε το ρύζι. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Μάθετε το σωστό καθάρισμα και χειρισμό για τα μανιτάρια. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15′. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ζεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε καλά.

Για την εύκολη κρέμα για μουσακά

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.

Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.

Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα.

Τέλος, προσθέτουμε τη μισή μοτσαρέλα. Ανακατεύουμε.

Ελέγχουμε αλάτι, πιπέρι, και μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον. Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.

Στήσιμο του μουσακά

Σε μεγάλο, βαθύ πυρίμαχο σκεύος κάνουμε μια στρώση το ρύζι. Πασπαλίζουμε με λίγη μοτσαρέλα. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με το σπανάκι πασπαλίζουμε λίγη μοτσαρέλα και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στους 180-200°C, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου. Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

 

https://www.argiro.gr/recipe/mousaka/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ