Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 23/11/2021
Ισλί | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 23/11/2021

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

250 γρ. βούτυρο LURPAK

125 γρ. νερό

30 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ζάχαρη

½ κ.γ. κανέλα

1 πρέζα γαρίφαλο

1-2 κ.σ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού (ή μέλι)

Για το σιρόπι

450 γρ. ζάχαρη

350 γρ. νερό

100 γρ. μέλι

λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Zεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό, όχι ζεστό, όταν θα το βάλουμε στο μείγμα. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το μπέικιν και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό βούτυρο το νερό και με τα δάχτυλα μαζεύουμε την ζύμη σε μαλακή μπάλα.

Η ζύμη για ισλί πρέπει να είναι απαλή μαλακή και βουτυράτη.

Σκεπάζουμε την ζύμη ισλί με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15΄ το λιγότερο.

Παίρνουμε κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι .

Το ανοίγουμε στις παλάμες σε στρογγυλό φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης. Κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα.

Ακουμπάμε τα ισλί σε λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.

Αφού τα τελειώσουμε όλα, τσιμπάμε την επιφάνεια με τσιμπιδάκι πλακέ ή με 2 πιρούνια κάνοντας σχέδια ισλί σαν κεντήματα.

Ψήνουμε τα ισλί στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄μέχρι να ροδίσουν.

Μαζεύουμε τα ισλί αφού κρυώσουν, όλα κοντά κοντά στο ταψί και σιγά σιγά τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά.

Αφήνουμε τα ισλί να σταθούν για λίγα λεπτά (3-4) και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι κι από την άλλη πλευρά για 2-3΄.

Τα βγάζουμε σε σχάρα αν τα θέλουμε τραγανά, ή τα αφήνουμε στο ταψί να ποτίσουν σιρόπι αν τα θέλουμε πιο σιροπιασμένα.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.

Για τη γέμιση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι. Κάθε ισλί παίρνει 1 κ.γ. γέμιση.

Το σιρόπι στη γέμιση μαζεύει το μείγμα σε πάστα και δεν σκορπάει το καρύδι. Δίνει γεύση και ωραία υφή στη γέμιση.

Για το σιρόπι

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι κι αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.

 

https://www.argiro.gr/recipe/isli-paradosiaki-syntagi/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ