Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 30/11/2021
Πρασόπιτα

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

6 χοντρά φύλλα για πίτες KANAKI

5 μεγάλα πράσα

4 αυγά

½ λίτρο γάλα

¼ φλ. σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο

300 γρ. τρίμματα φέτας

2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο

νερό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση της πρασόπιτας

Καθαρίζουμε πρώτα και πλένουμε καλά τα πράσα. Τα κόβουμε σε φέτες.

Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα ζεματάμε για 5 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και να στεγνώσουν τελείως τα πράσα.

Αν προχωρήσουμε τη γέμιση χωρίς να στεγνώσουμε καλά τα πράσα όλη η υγρασία θα βγει μέσα στη γέμιση.

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε μεγάλο τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα πράσα. Τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να πιουν τελείως τα υγρά τους.

Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι τα πράσα έχουν τελειώσει τελείως από την υγρασία τους και ταυτόχρονα έχουν γίνει πολύ γλυκά με το σωτάρισμα.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι γιατί η φέτα που θα βάλουμε στη γέμιση είναι αρκετή και θα δώσει εξτρα νοστιμιά στην πίτα μας.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα να λαδωθεί και να ανακατευτεί με τα πράσα. Το σιμιγδάλι μέσα στην κρέμα θα δώσει σώμα στη γέμιση και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά θα σταθεροποιήσει την πρασόπιτα.

Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε τη γέμιση

Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρει βράση η γέμιση και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα με τα πράσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί.

Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στη ζεστή κρέμα και ταυτόχρονα ρίχνουμε τη θερμοκρασία της γέμισης με τον τρόπο αυτό ώστε να προσθέσουμε τα αυγά.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στη γέμιση ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλα με γρήγορες κινήσεις ώστε να ενσωματώνονται στο μείγμα. Αφήνουμε τη γέμιση της πρασόπιτας για λίγο στην άκρη να γίνει χλιαρή.

 

Για το στρώσιμο της πρασόπιτας

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. Στρώνουμε 4 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.

Αδειάζουμε γέμιση της πρασόπιτας. Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 φύλλα τσαλακωμένα, ραντίζοντας ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση σε κόθρο ραντίζοντας ελαιόλαδο και νερό.

Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της.

Ψήνουμε την πρασόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄. 

Αφού ψηθεί η πρασόπιτα την αφήνουμε να σταθεί για 15′ στο ταψί και να σταθεροποιηθεί η καυτή γέμιση. Αν κόψετε την πρασόπιτα ζεστή, η γέμιση δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί και θα τρέξει σαν παχιά κρέμα στο ταψί.

https://www.argiro.gr/recipe/prasopita-me-sfoliata/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ