Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 28/12/2021
Αυγόφετες στον φούρνο με σοκολάτα

ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ    

 

ΥΛΙΚΑ

20 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα

50 γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλ. μαύρη ζάχαρη

6 μεγάλα αυγά

2 φλ. γάλα φρέσκο

2 πρέζες αλάτι

1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας

125 γρ. τριμμένη σοκολάτα της αρεσκείας σας

 

Για τις καραμελωμένες μπανάνες

 

3 ώριμες και σφιχτές μπανάνες

50 γρ. βούτυρο LURPAK

½ φλ. μαύρη ζάχαρη

2-3 πρέζες κανέλα

Για το γαρνίρισμα

ζάχαρη άχνη

κανέλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος 23x33 εκ για να ψήσουμε τις αυγοφέτες γεμιστές στο φούρνο.

Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν.

Αλείφουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού για τις αυγοφέτες γεμιστές στο φούρνο. Πασπαλίζουμε επάνω την μαύρη ζάχαρη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.

Απλώνουμε 2-2 φέτες ψωμί ενωμένες, κάνοντας μια παχιά στρώση και κόβοντας τα λίγο αν χρειαστεί για να γεμίσει η βάση και οι γωνιές του ταψιού. Περιχύνουμε σιγά σιγά με 1 -1/2 φλ. μείγμα αυγό – γάλα.

Ρίχνουμε σε στρώση τις καραμελωμένες μπανάνες* και σε στρώση τη σοκολάτα

Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί. Η επιφάνεια του ταψιού καλύπτεται με 6 ολόκληρες φέτες και μισή φέτα κομμένη στη μέση.

Πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν οι στρώσεις. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά (αυγά – γάλα). Αφήνουμε να σταθεί και να ρουφήξει για 30′. Αν έχετε χρόνο, όσο περισσότερο το αφήσετε να ποτίσει το ψωμί, τόσο πιο αφράτο και νόστιμο θα γίνει το γλυκό.

 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 40′ περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.

Αφήνουμε για 10′ στον πάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη ή περιχύνουμε με λίγο μέλι.

Είναι ένα υπέροχο γλυκό που άνετα το βγάζετε σε τραπέζι ζεστό όπως βγαίνει από τον φούρνο και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό. Πραγματικά, κόλαση καραμέλας- σοκολάτας!

 

*Για τις καραμελωμένες μπανάνες

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τις μπανάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.

 

https://www.argiro.gr/recipe/augofetes-gemistes-me-sokolata-kai-karamelomenes-mpananes-sto-tapsi/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ