1821

1821

Αρχείο

Το ‘1821, Η Γέννηση ενός Έθνους’ είναι μια σειρά οκτώ ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, που διηγείται την ιστορία της επανάστασης του 1821 και της δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

Η σειρά παρουσιάζει την καθημερινή ζωή, τις ηρωικές μάχες, αλλά και τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ελλήνων και για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, κοιτάζει πίσω από τους μύθους, για να διηγηθεί την αληθινή ιστορία του 1821.

‘Η Γέννηση ενός Έθνους’ επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την εποχή του 21’, ερευνώντας εάν πραγματικά η Τουρκοκρατία ήταν μια σκοτεινή παρένθεση στην ιστορία μας ή εάν έφερε τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία. Αλλαγές οι οποίες οδηγούν σε μια καταπληκτική ιστορική εξέλιξη, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις: τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Δραματικές αναπαραστάσεις που δίνουν σάρκα και οστά στην άγνωστη καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, στις μάχες και τις άγριες συνθήκες της εποχής, μαζί με καθοριστικές στιγμές από τη δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης, συνδυάζονται με συναρπαστικές τρισδιάστατες εικόνες του χαμένου αυτού κόσμου και γυρίσματα σε σημαντικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η σειρά δίνει στο θεατή την ευκαιρία να βιώσει τα συναρπαστικά γεγονότα που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα, να επανεξετάσει τους μύθους του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και να εμβαθύνει στη σημασία που έχει η επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας. 

Με παρουσιαστή τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, ιστορικούς συμβούλους τους καθηγητές Θάνο Βερέμη και Ιάκωβο Μιχαηλίδη και συνεντεύξεις διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ιστορικούς, η σειρά προσφέρει μία σπάνια και σύγχρονη οπτική στο πιο κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας.

‘1821, Η Γέννηση ενός Έθνους’ είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παραγωγή του ΣΚΑΙ σε εκτέλεση παραγωγής από την Anemon Productions.  Τη σκηνοθεσία μοιράζονται οι Γιούρι Αβέρωφ, Νίκος Νταγιαντάς, Λευτέρης Χαρίτος  και Ανδρέας Αποστολίδης  και την παραγωγή η Ρέα Αποστολίδου και ο Γιούρι Αβέρωφ.  Η φωτογραφία είναι του Στέλιου Αποστολόπουλου και του Δημήτρη Κασιμάτη ενώ υπεύθυνος για τα τρισδιάτα Οπτικά Effects είναι ο Αντώνης Κοτζιάς.  Τη σκηνογραφία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, τα κοστούμια η Γιούλα Ζωιοπούλου και την πρωτότυπη μουσική ο Δημήτρης Δεσύλλας. 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ