200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι

200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι

Σεζόν 2020 - 2021

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σταύρου Ξαρχάκου και της Lidl Ελλάς στο πλαίσιο του ομώνυμου έργου που υλοποίησε με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Εννέα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θωμάς Κωνσταντίνου, ο Παύλος Παυλίδης, ο Ταφ Λάθος, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, η Κατερίνα Πολέμη, οι Palov & Mishkin, οι New York Gypsy All-Stars και η Ηρώ-Σαΐα, δίνουν νέα πνοή στο Δημοτικό Τραγούδι και δημιουργούν μια γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και το χθες.

Μέσα από τα τραγούδια τους ερχόμαστε να ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, τη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Παρά τις διάφορες εκφάνσεις του Δημοτικού Τραγουδιού από τόπο σε τόπο, στην πάροδο του χρόνου και των αλλαγών που έχουν επέλθει μέσα σε αυτή, ο πυρήνας του παραμένει αναλλοίωτος.

Επιδίωξη του ντοκιμαντέρ αυτού είναι ο αναστοχασμός της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, διαμέσου των δημοτικών τραγουδιών και πως αυτή αποτυπώνεται στο σήμερα, μέσα από μία σειρά συνεντεύξεων με τους δημιουργούς αλλά και τον μουσικό παραγωγό Γιάννη Πετρίδη στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Γιώργο Μουχταρίδη, Ξενοφώντα Ραράκο και Κατερίνα Καφετζή, οι οποίοι δίνουν την προσωπική τους οπτική για το τολμηρό αυτό εγχείρημα, αλλά και μέσα από την οπτικοποίηση των τραγουδιών τους, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, η πολύτιμη συμβολή του καθηγητή εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα, ως επιστημονικού συμβούλου του ντοκιμαντέρ, φωτίζει άγνωστες πτυχές της διαδρομής του δημοτικού τραγουδιού.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, σε καταπληκτικά τοπία της Ελληνικής φύσης (Πρέσπες, λίμνη Καστοριάς, Ελάτη Τρικάλων, Πύλη Τρικάλων, Βοϊδομάτης κ.α.), σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους (Στοά Αττάλου, Πνύκα), αλλά και σε σύγχρονα τοπόσημα, δημιουργώντας μοναδικές και δυναμικές εναλλαγές εικόνων.