Συνταγές Ψυχής | Ελαιώνας Πηλίου - 14/03/2021

Η Ελένη Ψυχούλη έρχεται στον ΣΚΑΪ με ένα διαφορετικό γευστικό ταξίδι στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο.

Την Κυριακή 14 Μαρτίου, αυτό το οδοιπορικό ξεκινά από τους ελαιώνες στο Νότιο Πήλιο. Παρ' όλο που πολλοί δεν το γνωρίζουν, η καλλιέργεια της ελιάς είναι σημαντική εδώ και εκατοντάδες χρόνια σ’ αυτή την περιοχή. Οι γαλιάγρες, δηλαδή τα ελαιοτριβεία είναι διάσπαρτα παντού, ακόμη και πλάι στο νερό και επιβεβαιώνουν τη σύνδεση του Πηλιορίτη με την ελιά. Ακόμη και σήμερα, οι κάτοικοι το θεωρούν ντροπή να μην πηγαίνουν κάθε χρόνο στο ελαιοτριβείο έστω και λίγες ελιές, για τη δική τους κατανάλωση· πολλοί, μάλιστα, αφήνουν τις δουλειές τους και ασχολούνται με το μάζεμα της ελιάς. Η πορεία του ελαιόλαδου από το μάζεμα της ελιάς στο χωράφι μέχρι να μπει στο μπουκάλι και όλες οι πληροφορίες που οι περισσότεροι αγνοούμε γι’ αυτό το πολύτιμο αγαθό της διατροφής μας.

Πρώτο μαγείρεμα στην εκπομπή, το κολατσιό του εργάτη, στο χωράφι: ρέγκα ψητή στην εφημερίδα με πορτοκάλι, ελιές και κρεμμύδι.

Στη συνέχεια, η στιγμή που βγαίνει το πρώτο λάδι, που όλοι συγκινούνται και εύχονται και το ψωμί που καψαλίζεται στον φούρνο του ελαιοτριβείου για να φαγωθεί με το πρώτο λάδι.

Με ένα μπουκάλι από το φρέσκο λάδι, ως πεσκέσι, πάμε στο σπίτι της Τάνιας Τσανακλίδου. Η Ελένη ζυμώνει και αφήνει το ζυμάρι να φουσκώσει δίπλα στον φούρνο. Περιμένοντας, η Τάνια φτιάχνει λιγκουίνι με αυγοτάραχο… Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, η Ελένη φτιάχνει τυρόψωμο και για επιδόρπιο κρέμες με λεμόνι.

«Συνταγές Ψυχής» με την Ελένη Ψυχούλη

Ένα ταξίδι ζωής, γεμάτο χρώματα, νοστιμιά και αισιοδοξία!

Πρεμιέρα, την Κυριακή 14 Μαρτίου και κάθε Κυριακή στις 17.40, στον ΣΚΑΪ