Γιάννης Αλαφούζος

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιχειρηματίες  στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με παράλληλη δραστηριότητα στον χώρο της Ποντοπόρου Ναυτιλίας και του επαγγελματικού αθλητισμού. Η τριαντάχρονη και πλέον παρουσία του στην ελληνική και διεθνή επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται από καινοτομία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη νέων αγορών, την παράλληλη επένδυση σε νέες τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό, τη διασφάλιση και ανάπτυξη των θεσμικών πλαισίων ανταγωνισμού και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

 

Γεννημένος το 1957, εισέρχεται στον χώρο της ναυτιλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Aρχικά, αναλαμβάνει την επέκταση της οικογενειακής Ναυτιλιακής εταιρίας Glafki με τον στόλο πετρελαιοφόρων ΕΡΜΗΣ Ναυτιλιακή και, στη συνέχεια, διατελεί Διευθύνων Σύμβουλος του στόλου της Kyklades Ναυτιλιακή τον οποίο και  συνεχώς διευρύνει μέχρι σήμερα.

 

Το βάπτισμα του πυρός στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης έγινε με την ίδρυση του ειδησεογραφικού ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ το 1989. Εν συνεχεία, ακολούθησε η ίδρυση του ομώνυμου τηλεοπτικού σταθμού και μια σειρά από θεματικά μουσικά ραδιόφωνα που κατέλαβαν για δυο και πλέον δεκαετίες ηγετικές θέσεις στην αγορά, μεταξύ των οποίων ήταν και οι ραδιοσταθμοί ΜΕΛΩΔΙΑ, RED, Angel (μετέπειτα Freedom) και ΣΠΟΡ FM. Εκείνη την εποχή ο Γιάννης Αλαφούζος εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που τότε προσετέθη στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

 

Το εκ νέου λανσάρισμα του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ το 2006 από τον Γιάννη Αλαφούζο,  με έμφαση στην ενημέρωση, τα ντοκιμαντέρ και τις συνεργασίες με τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα του είδους (BBC, National Geographic, Discovery Channel, History Channel), αποτελεί ακόμη και σήμερα, για τα τηλεοπτικά δεδομένα της εγχώριας αγοράς, μια ξεχωριστή πρόταση στο τηλεοπτικό τοπίο -τόσο από άποψη περιεχομένου, καινοτομίας προγράμματος και διεθνών συμπαραγωγών όσο και επένδυσης σε πρωτοπόρες για την εποχή τεχνολογίες εκπομπής (16:9, High Definition κ.ά)-. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΚΑΪ αναγνωρίζεται από τους τηλεθεατές -σε διαδοχικές έρευνες όλα τα χρόνια λειτουργίας του- ως «ο σταθμός που εμπιστεύονται περισσότερο».

 

Με άξονα το κεντρικό προϊόν του ΣΚΑΪ (ενημέρωση, γνώση, πολιτισμός) αναπτύσσει μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πρωτοπόρους  και με ηγετική θέση ειδησεογραφικούς, ενημερωτικούς και θεματικούς ιστότοπους (skai.gr, skaikairos.gr, paratriha.gr, sport-fm.gr κ.ά), συνέχιση και περαιτέρω διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης με την αγορά των Μ.Μ.Ε. (BBC World Service, Deutsche Welle, Voice of America, EURANET) καθώς και μια πλούσια εκδοτική δραστηριότητα (ΣΚΑΪ -Βιβλίο) τόσο με πρωτογενείς παραγωγές όσο και με συνεργασίες με μερικούς από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνείς εκδοτικούς οίκους.

 

Αναπόσπαστο κομμάτι της παραπάνω διακριτής ταυτότητας αλλά και επιχειρηματικό όραμα του Γιάννη Αλαφούζου αποτέλεσε επίσης η έμφαση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και πιο συγκεκριμένα στους τομείς του περιβάλλοντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Ο ίδιος προσωπικά, ως μέλος της Εταιρίας Φίλων Εθνικού Κήπου, μερίμνησε και επιμελήθηκε με εξαιρετικό ζήλο τη συντήρηση, την προστασία και την προβολή του Εθνικού Κήπου. Παράλληλα, μέσα από πιο συλλογικές πρωτοβουλίες (ΣΚΑΪ-Περιβάλλον, ΣΚΑΪ-Δράσεις, «Όλοι Μαζί Μπορούμε») η δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα που την καθιστούν μοναδική και πρωτοπόρα.  Αξίζει να αναφερθούν οι τόνοι υλικών που συγκεντρώθηκαν για την κάλυψη ζωτικών αναγκών των ευπαθών ομάδων, το ρεκόρ συμμετοχής ενεργών πολιτών στις διάφορες δράσεις αλλά και η αναγνώριση του έργου αυτού τόσο από ελληνικούς όσο και από διεθνείς οργανισμούς.

 

Στο πλαίσιο αυτό, εξέχουσας σημασίας υπήρξε και η συμμετοχή του Γιάννη Αλαφούζου και του ΣΚΑΪ στην πρωτοβουλία του Πρίγκιπα της Ουαλίας και του Πανεπιστημίου του Cambridge «Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικότητας για την Κλιματική Αλλαγή» (EU Corporate Leaders Group on Climate Change -CLG), καθώς και η τιμητική του διάκριση με το  βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

 

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος μιας σειράς βραβείων, αναγνωρίσεων και διακρίσεων για την  επιχειρηματική του δραστηριότητα, το όραμα και την ηγεσία του, συμπεριλαμβανομένων του βραβείου του BBC World Service αλλά και των διακρίσεων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση  και κοινωνική του δράση από την  UNICEF, την  HELEXPO, το ACS, την ECOCITY-ECOMOBILITY, την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και άλλες οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Στον χώρο του Επαγγελματικού Αθλητισμού το 2012 ίδρυσε την Παναθηναϊκή Συμμαχία και διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από το 2012 έως το 2017.

 

Tα προσωπικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από τη μουσική και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας έως την Ιστιοπλοΐα και την αστρονομία.

 

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.