Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 03/03/2021
Παριανή φουσκωτή με τυρί

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι ζυμωτό ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2 κύβους ξηρή μαγιά των 25 γρ. (50γρ.)

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. αλάτι

2 νεροπότηρα (περίπου) χλιαρό νερό

200 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό κομμένο σε κυβάκια

2 κ.σ. σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι ζυμωτό και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και τη ζάχαρη. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και ενώνουμε τα μείγματα. Ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Θα πάρει συνολικά περίπου 2 ποτήρια. Το νερό να είναι χλιαρό. Προσοχή, όχι ζεστό, γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά σε σκόνη, βάλτε 2 φακελάκια μέσα στο αλεύρι, ανακατέψτε με το χέρι και ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία της συνταγής.

Λαδώνουμε ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη ζυμώνουμε δυνατά για 10΄. Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι. Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει σαν χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε επάνω τα κυβάκια τυριού. Κλείνουμε τις άκρες προς τα πάνω να μαζευτεί σε μπάλα ξανά και ζυμώνουμε λίγο για να πάει παντού το τυρί.

Καλύπτουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μιάμιση ώρα. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο φουσκωτές. Λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης. Πατώντας με τα δάχτυλα της δίνουμε σχήμα μακρόστενο, με ύψος 1,5 με 2 εκ., σαν χοντρό φύλλο. Κάνουμε βαθουλώματα, μπήγοντας πάνω της τα ακροδάχτυλά μας. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δίπλα και τη δεύτερη φουσκωτή. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα τη λαμαρίνα και αφήνουμε τις φουσκωτές να φουσκώσουν ξανά για 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170 βαθμούς °C για 40΄, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά. Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή.

 

https://www.argiro.gr/recipe/pariani-fouskoti-me-turi/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ