Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 26/10/2021
Ρόστο Νάξου | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 26/10/2021

ΥΛΙΚΑ

1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα (ολόκληρο κομμάτι)

5-6 σκελίδες σκόρδο

2 κ.σ. βούτυρο LURPAK

1 κιλό φρέσκες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή 1 κιλό τριμμένη ντομάτα εμπορίου

1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

1 κ.σ. πελτές

6 πατάτες

1 κ.γ. ζάχαρη

2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη

½ φλ. ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και κόβοντάς τα στη μέση, αφαιρούμε το φύτρο τους. Με ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες και μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί στο χοιρινό.

Σε βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό ελαιόλαδο της συνταγής) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρέας, από όλες τις μεριές, έως ότου κάνει κρούστα. Θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με την σπάτουλα στον πάτο της κατσαρόλας να ελευθερώσει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για να κρατήσουμε τα αρώματα. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Τέλος, περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις πατάτες και αφού τις πλύνουμε, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις ροδίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Δεν τις τηγανίζουμε, τις σοτάρουμε ίσα ίσα για 10 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν να αποβάλλουν το άμυλό τους και να μελώνει η επιφάνειά τους.

Αφού βράσει για μιάμιση ώρα το κρέας, το βγάζουμε στο ξύλο κοπής και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες.

Το ξαναβάζουμε στη σάλτσα, προσθέτουμε τα βότανα και τις σοταρισμένες πατάτες. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.

https://www.argiro.gr/recipe/xoirino-me-patates-kokkinistes-rosto-naksou/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ