Γειτονιές στο Πιάτο | Αγορά της Αθήνας - 20/11/2022
Ριζότο κολοκύθας με σύγκλινο και ματζουράνα

 

Υλικά:

 

300 γρ. κολοκύθα

κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

αλάτι

½ κρεμμύδι λευκό

1 σκελίδα σκόρδο

2 κλωνάρια μαντζουράνα

100 γρ. βούτυρο

ελαιόλαδο

200 γρ. σύγκλινο

400 γρ. κολοκύθα

300 γρ. Ρύζι Καρολίνα

300 γρ. λευκό κρασί

½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο

70 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

ζωμό κοτόπουλο

Tabasco

 

Εκτέλεση

 

Για τον πουρέ κολοκύθας:

Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια, την βάζουμε σε ταψί και προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο θυμάρι και βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210οC βαθμούς. Έπειτα τοποθετούμε τα κομμάτια κολοκύθας στο μπλέντερ με λίγο φρέσκο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, ζωμό κοτόπουλο και την τριμμένη παρμεζάνα, τα μπαντάρουμε μέχρι το μείγμα να πάρει μια λεία μορφή.

 

Για το ριζότο:

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα κλωνάρια μαντζουράνας. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο σύγκλινο και τα κομμάτια κολοκύθας που τα έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους.  Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί όλη η αλκοόλη. Έπειτα  προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο.

Λίγο πριν αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε στο ριζότο τον πουρέ κολοκύθας ώστε να δώσει το χρώμα και την γεύση που θέλουμε αλλά και να χυλώσει λίγο το al dente ρύζι. Μόλις φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και δένουμε με το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ