Υλικά
Για τη μπριζόλα
μοσχαρίσια μπριζόλα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
σκόνη σκόρδο
ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
3 σπαράγγια
3 καρότα
1 κρεμμύδι λευκό
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ βούτυρο
50 ml μαυροδάφνη
50 ml κόκκινο κρασί
50 γρ λεβάντα αποξηραμένη
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
150 γρ μανιτάρια πλευρώτους
50 γρ ζάχαρη
300 ml ζωμό μοσχαρίσιο
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Για τη μπριζόλα
Λαδώνουμε και βάζουμε αλάτι και πιπέρι στη μοσχαρίσια μπριζόλα και από τις δύο πλευρές, προσθέτουμε επιπλέον κύμινο, τριμμένο σκόρδο και το τοποθετούμε σε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά ώστε να κάνει κρούστα εξωτερικά. Το γυρνάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας και το ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10-12 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε μέσα τα σπαράγγια και τα καρότα, τα ψήνουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδου. Μόλις τα λαχανικά πάρουν ένα πρώτο χρώμα ρίχνουμε μέσα στο βούτυρο για να τα καραμελώσει. Μόλις πάρουν έντονο χρώμα, σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε την αποξηραμένη λεβάντα και τη ζάχαρη την ίδια στιγμή μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και την μαυροδάφνη και συμπυκνώνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει ¼ του αρχικού. Προσθέτουμε το ζωμό μοσχαριού και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να έρθει στο σημείο ρευστότητας που θέλουμε και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε το πιάτο.