Γειτονιές στο Πιάτο | Γαλάτσι - 29/01/2023
Κριθαράκι με κοτόπουλο και μανιτάρια

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ ΓΚΡΕΚΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

 

Υλικά

50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.γ. πιπέρι

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 κ.γ. μπαχάρι

500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο

½ λευκό κρεμμύδι

½  σκελίδα σκόρδο

300 γρ. κριθαράκι

100 ml λευκό κρασί

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

αλάτι

100 ml ζωμός κοτόπουλο

1 φρέσκο κρεμμύδι

300 γρ. μανιτάρια Portobello

3 κ.σ. ψιλοκομμένες τομάτες

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. τριμμένη γραβιέρα

 

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε λάδι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και μπαχάρι. Ψήνουμε μέσα το κοτόπουλο για 4 λεπτά την κάθε πλευρά και μόλις κάνει ωραία κρούστα το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι δυναμώνοντας τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 2-3 λεπτά μέχρι το κριθαράκι να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα. Στη συνέχεια σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε μέσα το κοτόπουλο και προσθέτουμε μια καλή κουταλιά πελτέ τομάτας και λίγο αλάτι. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά από το τηγάνι αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου. Ρίχνουμε μέσα το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα μανιτάρια που έχουμε κόψει σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια, το υπόλοιπο θυμάρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου.

Τέλος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου ακόμα έως ότου χυλώσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα, το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε για αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.  

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ