Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 17/02/2021
Κέικ λεμόνι

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο (σε θερμ. δώμ.)

4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)

ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

370 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό κλασικό ΔΩΔΩΝΗ

20 γρ. baking powder

1 πρέζα αλάτι

 

Για τη φόρμα

λίγο βούτυρο

λίγο αλεύρι

 

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

300 γρ. ζάχαρη

250 γρ. νερό

3 κ.σ. χυμό λεμόνι

φλούδα από μισό λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς °C. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.  Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.

Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.

Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/keik-lemoni-siropi/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ