Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 10/03/2021
Παραδοσιακό καταΐφι

Κανταΐφι

https://www.argiro.gr/recipe/kantaifi/

1η ΣΥΝΤΑΓΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΤΑΪΦΙ

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. καταΐφι KANAKI

300 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια

1 κ.γ. κανέλα (κοφτό)

2-3 πρέζες γαρίφαλο

300 γρ. βούτυρο LURPAK

 

Για το σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη

2½ φλ. νερό

χυμό από 1/2 λεμόνι

φλούδα λεμονιού

 

Για το γαρνίρισμα

λίγα ψιλοκομμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ανοίγουμε το φύλλο καταΐφι και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα καρύδια, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 12 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 12 ρολάκια καταΐφι. Μπορείτε να φτιάξετε τα ρολάκια μικρά για να βγουν περισσότερα.

Πώς τυλίγω το καταΐφι: παίρνουμε μια ποσότητα από φύλλο καταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Πιάνουμε την άκρη στην χούφτα μας και ακουμπάμε πάνω 1 κουταλιά γέμιση καρύδι και το τυλίγουμε στη παλάμη μας. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά με τα δάχτυλα.

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια και τα ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο.

Περιχύνουμε τα καταΐφια σιγά σιγά με το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να βουτυρωθούν καλά στην ένωση τους εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα και 15΄ να ροδίσουν καλά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Αφού ροδίσει πολύ καλά ολόγυρα και όταν κουνάς το ταψί κουνιούνται όλα τα καταΐφια, δείγμα ότι ξεροψήθηκαν, τότε το βγάζουμε στον πάγκο και με μια κουτάλα σιγά σιγά περιχύνουμε όλα τα ρολάκια με το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε τα καταΐφια να σταθούν και να κρυώσουν τελείως στο ταψί. Όλα τα γλυκά ταψιού είναι καλό να μένουν μια ολόκληρη νύχτα για να ρουφήξουν καλά το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σορόπι. Βράζουμε για 3-4′ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό κανταΐφι λίγο λίγο.

https://www.argiro.gr/recipe/kantaifi/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ