Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 05/10/2020
Κριτσίνια με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι

Υλικά Συνταγής
2 φλ. αλεύρι ολικής (ή για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γλ. αλάτι
1½ κ.γλ. μαγιά σκόνη
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 φλ. νερό περίπου

λίγο αλεύρι για το ζύμωμα


Εκτέλεση
Για τα σπιτικά και εύκολα κριτσίνια, διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο νερό.
Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Όταν η ζύμη μαζεύεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο για 5΄-10΄, να γίνει λεία και απαλή. Όποτε κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον πάγκο. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια – κριτσίνια, πάχους 0,5 εκ. κι όσο μακριά θέλουμε.
Τα λαδώνουμε ελαφρά και τα ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με κενό ανάμεσά τους.
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, τα κριτσίνια με αλάτι, χοντροσπασμένα πιπέρια, ψιλοκομμένα μυρωδικά ή διάφορους σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.ά.).
Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε στους 200 οC για 15΄-20΄.
*Για τη συνταγή χρειάζεται χρόνος αναμονής (για το φούσκωμα) περίπου 1,5 ώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ