Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 23/03/2021
Πιτάκια Empanadas

Empanadas
https://www.argiro.gr/recipe/empanadas/

 

ΠΙΤΑΚΙΑ EMPANADAS

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

3 φλ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

⅓ κ.γ. αλάτι

125 γρ. βούτυρο κρύο σε κομμάτια

1 αυγό

⅓ φλ. νερό

1 αυγό για το διάλυμα

 

Για τη γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτέ

200 γρ. κιμά

1 κ.γ. πάπρικα

¼ κ.γ. κύμινο

⅓ κ.γ. τσίλι σκόνη

1 βρασμένη πατάτακομμένη σε μικρά καρέ

½ φλ. αρακά

1 φρέσκο κρεμμύδι

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. σπιτικό ΚΡΙ ΚΡΙ

αλάτι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπλέντερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια.

Με διακοπτόμενη κίνηση κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι.

Όταν το αλεύρι γίνει σαν βρεγμένη άμμος τότε προσθέτουμε το αυγό και μισό νερό και χτυπάμε με το μίξερ σε διακοπτόμενη κίνηση.

Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο μέχρι να μαζευτούν τα υλικά σε χοντρά κομμάτια ζύμης.

Η ζύμη μπορεί να γίνει και στο χέρι βάζοντας τα υλικά με την ίδια σειρά.

Την ενώνουμε με τα χέρια. Πρέπει να είναι σταθερή και εύπλαστη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια.

Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο με πλάστη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόβουμε δίσκους 8 εκατοστών. Ακουμπάμε πάνω 1 κουτάλια γέμιση.

Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πιέζοντας να φύγει όλος ο αέρας που εγκλωβίστηκε στο δίπλωμα.

Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας και στρίβοντας τις ενώσεις.

Εναλλακτικά παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης κι ανοίγουμε μικρά φύλλα στο μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας. Ακουμπάμε τα empanadas σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Αλείφουμε με διάλυμα αυγού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Ο φούρνος καλά προθερμασμένος στον αέρα στους 180 βαθμούς °C  θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Εναλλακτικά ψήνουμε στις αντιστάσεις στη κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσουν περίπου 30’.

Γεμίζουμε τα empanadas με τη γέμιση.

Βασικά γεμίστε τα με ότι σας περίσσεψε και δημιουργήστε μια νέα υπέροχη συνταγή με αυτή την τέλεια ζύμη.

Για να μην ανοίξουν τα empanadas στο ψήσιμο αλείψτε την ζύμη με ασπράδι αυγού. Λειτουργεί σαν κόλα και θα κολλήσουν σωστά οι άκρες της ζύμης στην ένωση.

Τα empanadas είναι καλύτερα και πιο ωραία αν πριν το ψήσιμο τα βάλεις στο ψυγείο για 30’ να παγώσει καλά η ζύμη.

 

 

Για την γέμιση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένοκρεμμύδι για 3’.

Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 5’. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1’ ανακατεύοντας. Προσθέτουμε την πατάτα, τα μπαχαρικά, τον αρακά, το φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει τελείως. Προσθέτουμε το επιδόρπιο γιαουρτιού κι ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τα empanadas κλείνουμε γύρω γύρω πατώντας τις ενώσεις και αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

 

https://www.argiro.gr/recipe/empanadas/

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ