Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 24/03/2021
Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
https://www.argiro.gr/recipe/mpakaliaros-skordalia/

 

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

 

ΥΛΙΚΑ

4 φιλέτα μπακαλιάρου

λάδι για το τηγάνισμα

λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

,

Για το κουρκούτι

260 γρ. Γ.Ο.Χ.

2 κ.γ. κοφτά baking powder

3/4 κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. ζάχαρη

330 ml μπύρα παγωμένη

30 ml ούζο

2 παγάκια

 

Για τη σκορδαλιά

7 πατάτες

4 σκ. σκόρδο

χυμό από ½ λεμόνι

3 κ.σ. ξίδι

1½ φλ. ελαιόλαδο & ηλιέλαιο ανάμεικτο

αλάτι

1 αυγό (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το ψάρι σε επιθυμητά κομμάτια (μερίδες) και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

 

Για το κουρκούτι

Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια. 

Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.

Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. 

Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.

Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι. 

 

Για τη σκορδαλιά

Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ανάμεικτο λάδι (ελαιόλαδο & ηλιέλαιο).

Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους. 

https://www.argiro.gr/recipe/mpakaliaros-skordalia/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ