Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 09/09/2021
Lava cakes σοκολάτας | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 09/09/2021

ΥΛΙΚΑ
Για τα Lava Cakes
110 γρ. βούτυρο LURPAK
180 γρ. σοκολάτα
2 αυγά
2 κρόκοι
1 πρέζα αλάτι
40 γρ. ζάχαρη
30 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Για τις φόρμες
λίγο μαλακό βούτυρο LURPAK
λίγο κακάο

 

Για το σερβίρισμα
κρέμα γάλακτος 36% ARLA

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε με το μαλακό βούτυρο 6 πυρίμαχα  σκεύη για σουφλέ.
Πασπαλίζουμε με κακάο και φροντίζουμε  να ντυθούν οι φόρμες με κακάο στη βάση και στα πλαϊνά. Τινάζουνε να φύγει το περιττό κακάο.
Βάζουμε τα πυρίμαχα σε ταψάκι. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα κέικ υγρής σοκολάτας.
Θα χρησιμοποιήσουμε σοκολάτα από 50-60 % περιεκτικότητα σε κακάο για να έχουμε πιο ρευστό αποτέλεσμα.
Κόβουμε σε κομμάτια  το βούτυρο  και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος
Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα και την βάζουμε στο μπολ με το βούτυρο.
Βάζουμε το πυρίμαχο με το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε τα υλικά ανακατεύοντας  πότε πότε μέχρι να λιώσουν τελείως και η σοκολάτα και το βούτυρο.
Μόλις λιώσουν τα υλικά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να σταθεί 3-4’ να πέσει η θερμοκρασία της σοκολάτας για να μην ψηθούν τα αυγά που θα προσθέσουμε.
Βάζουμε τους κρόκους με τα αυγά σε ένα μέτριο  μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμη κρέμα. Περίπου για 2’.

Προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά την λιωμένη σοκολάτα και με το σύρμα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τέλος κοσκινίζουμε  το αλεύρι στο σοκολατένιο μείγμα. Αναδιπλώνουμε με απαλές  κινήσεις με μια μέχρι να μην βλέπουμε αλεύρι. Σταματάμε το ανακάτεμα των υλικών. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε το αλεύρι στο lava cake τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ισομοιράζουμε τα lava cakes στα έτοιμα πυρίμαχα μπολ. Γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 της κάθε φόρμας.
Αν τα φορμάκια σας είναι μικρά θα βγουν 6 μερίδες lava cake σοκολάτας.
Τοποθετούμε το ταψάκι στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 8-9´ μέχρι τα πλαϊνά στο lavacake να σταθεροποιηθούν  αλλά το κέντρο τους  όταν αγγίζουμε με το δάχτυλο να είναι μαλακό και να τρέμει.
Αφού ψηθούν αφήνουμε τα lava cakes να σταθούν για 1’ στις φόρμες.
Για το σερβίρισμα σκεπάζουμε με ένα πιάτο το πυρίμαχο.
Αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να σταθεί για μισό λεπτό.
Χτυπάμε να ξεφορμαριστεί το υγρό κέικ σοκολάτας.
Σερβίρουμε το lava cake όσο είναι ακόμα  ζεστό και η καρδιά του τρέχει ζέστη υγρή σοκολάτα. Συνοδέψετε τα με ελαφρά χτυπημένη  κρέμα και σάλτσα καραμέλα γάλακτος. 

 

https://www.argiro.gr/recipe/lava-cake/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ