Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 07/10/2021
Monkey bread

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

100 γρ. ζάχαρη

2 κ.γ. μαγιά

200 γρ. γάλα χλιαρό

100 γρ. βούτυρο LURPAK (λιωμένο)

2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας

2 πρέζες αλάτι

περίπου 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. κανέλα

 

Για τη γέμιση

100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις

100 γρ. σταφίδα ξανθή

100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας

Για την καραμέλα

50 γρ. βούτυρο LURPAK

150 γρ. μαύρη ζάχαρη

2 κ.γ. κανέλα

Για το σερβίρισμα

λιωμένη κουβερτούρα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε πρώτα στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι, όχι όλο μαζί.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Χτυπάμε τα υλικά για 10′ στο μίξερ.

Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης γέμιση, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας. Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.

Σκεπάζουμε καλά το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.

Για την καραμέλα κανέλας

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη.

Η κανελοζάχαρη που λιώνει με το ψήσιμο ανάμεσα στη ζύμη, δημιουργεί μια καραμέλα κανέλας που ποτίζει το monkeybread μέχρι την καρδιά του.

Τα βάζουμε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε. Αφήνουμε το κέικ τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 45′.

Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Κόβουμε σε φέτες όπως το κέικ.

*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

https://www.argiro.gr/recipe/keik-tsoureki-monkey-bread/

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ