Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 07/12/2021
Χταπόδι ολόκληρο με μελωμένες πατάτες | Ωρα για φαγητό με την Αργυρώ | 07/12/2021

ΥΛΙΚΑ

650 γρ. χταπόδι ολόκληρο PESCANOVA

3 μέτρια κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

6 μέτριες πατάτες

2 σκελίδες σκόρδο

400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού σύκο KALAMATA PAPADIMITRIOU

½ φλ. ελαιόλαδο

¼ φλ. κόκκινο ξίδι

2 δαφνόφυλλα

5 κόκκοι μπαχάρι

1 κ.σ. ζάχαρη

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε πρώτα το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια μεγαλύτερα από μπουκιά. Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το ξίδι και το σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για το χταπόδι γιαχνί. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να μελώσουν (όχι να κάνουν χρώμα).

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις προσθέτουμε στο χταπόδι και ανακατεύουμε ελαφρά ίσα να λαδωθούν. Περιχύνουμε με τις ντομάτες και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, την κρέμα βαλσαμικού, το μπαχάρι και μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό. Σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.

Δοκιμάζουμε το χταπόδι γιαχνί και αν χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε.

Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ½ ώρα.

https://www.argiro.gr/recipe/xtapodi-giaxni-me-melomenes-patates/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ