Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 14/12/2021
Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 14/12/2021

ΥΛΙΚΑ

2 φύλλα (700 γρ.)ζύμη κουρού KANAKI

½ κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές

½ κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές

½ φλ. ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια

2 σκ. σκόρδο

4 κ.σ. δυόσμο

4 κ.σ. μαϊντανό

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

½ φλ. νερό

½ φλ. ρύζι καρολίνα

2 κ.σ. γάλα

120 γρ. σκληρό τυρί

γαρίφαλο

2 κόκκους μπαχάρι

σουσάμι

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο πυρέξ ή μακρόστενο ταψί 40 εκ.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7′. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά.

Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη ζύμη κουρού να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση. Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά τη ζύμη ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με το σκληρό τυρί. Καλύπτουμε με τη δεύτερη ζύμη κουρού. Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα. Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη ζύμη ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200 °C με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10′ ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C ή στους 160 °C, αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο. Ψήνουμε συνολικά γύρω στη 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.

https://www.argiro.gr/recipe/kefalonitiki-kreatopita/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ