Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 05/01/2021
Τυρόψωμο Θράκης με φέτα & μορταδέλα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κύβους νωπή μαγιά

2 πρέζες ζάχαρη

1 κ.σ. αλάτι

600 γρ. νερό χλιαρό

200 γραμ. φέτα

100 γραμ. σκληρό τυρί Δανίας ARLA

λίγη ρίγανη

λίγο ελαιόλαδο

λίγες φέτες ψιλοκομμένη ferrano μορταδέλλα IFANTIS

σουσάμι για την επικάλυψη

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Ρίχνουμε το αλάτι στο νερό για να διαλυθεί.

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι την μαγιά την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή και εύπλαστη και να μην κολάει στα χέρια.

Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου).

Λαδώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε την ζύμη σε 4 κομμάτια.

Λαδώνουμε ένα ταψί 30 ή 32 εκ. Βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο και όπως ανοίγουμε την πίτσα με τα δάχτυλα ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί, γυρνώντας γύρω γύρω και τεντώνοντας την ταυτόχρονα. Η διάμετρος του φύλλου να είναι όσο και η διάμετρος του ταψιού.

Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια φέτα, μορταδέλλα, σκληρό τυρί, ρίγανη. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο. Το βάζουμε από πάνω. Δηλαδή σαν να κάνουμε 4 πίτσες την μια πάνω στην άλλη κι ενδιάμεσα την γέμιση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα 4 φύλλα.

Αφού τα στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε στο κέντρο σαν να κλείνουμε σε μπάλα όλα τα φύλλα με την γέμιση.

Αναποδογυρίζουμε την μπάλα ζύμης σε αντικολλητικό χαρτί με τις ενώσεις να ακουμπάνε κάτω και το μεταφέρουμε ξανά στο ταψί. Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια να απλώσει το σχήμα και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε σουσάμι. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 40′ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC ή 180ºC αέρα για 40′ περίπου να ροδίσει και να φουσκώσει.

 

https://www.argiro.gr/recipe/turopsomo-thrakis-me-feta-kai-allantika/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ