Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 28/01/2021
Σκοπελίτικη τυρόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

1 κ.γ. αλάτι

νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

250 γρ. κατσικίσιο τυρί ΔΩΔΩΝΗ

φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

Για το τηγάνισμα

μπόλικο ελαιόλαδο

Για το άνοιγμα του φύλλου

έξτρα αλεύρι

Για το σερβίρισμα: Θυμαρίσιο μέλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη ρίχνουμε νερό, αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και ξίδι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και απαλή ζύμη. Τη βάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Ζυμώνουμε συνεχώς. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο.

Πασπαλίζουμε με τρίμματα τυριού ολόγυρα με το μπόλικο πιπέρι.

Διπλώνουμε το φύλλο αντικριστά, σουρώνουμε τη ζύμη και στρίβουμε σε σαλιγκάρι.

Τηγανίζουμε τη σκοπελίτικη τυρόπιτα σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Τη βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και την ταμπονάρουμε.

Αυτή η παραδοσιακή τυρόπιτα από τη Σκόπελο, μπορεί να μπει στην κατάψυξη πριν τηγανιστεί και να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.

Περιχύνουμε την τυρόπιτα, όπως βγαίνει καυτή από το τηγάνι, με θυμαρίσιο μέλι.

https://www.argiro.gr/recipe/tyropita-skopelitiki/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ